Gólya Oldalak

ÁOK-FOK közös épületek

 

Abban a különös helyzetben vagyunk, hogy nem csak saját karunk épületeit használjuk, hanem az ÁOK-val közösen megosztva több épületet is, így most bemutatjuk ezeket szépen sorban. A NET egy különleges épület, mivel itt saját tanszékünk is helyet foglal, ugyanakkor számtalan ÁOK-os intézetnek is helyet ad.

ÁOK-FOK közösen használt épületei

 

 

Elméleti Orvostudományi Központ (EOK)

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.

 

 

Mit kell tudni róla?

 

A 2008-ban átadott épület európai szintű létesítmény, ahol az oktatás mellett színvonalas kutatómunka is zajlik. A ház bruttó 27 000 négyzetméterén jól elférnek a kutatást biztosító laboratóriumok és dolgozószobák (9 600 m2), az oktatási területen (3 000 m2) található a 25 hallgatói laboratórium, az előadótermek (egy 300 fős, két 180 fős és két 80 fős), és a hét szemináriumi terem.

Az épületben három tanszék foglal helyet, ahol Ti is tanulni fogtok:

  • Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet (Ig.: Dr. Kellermayer Miklós Sándor Zoltán)
  • Élettani Intézet (Ig.: Prof. Hunyady László)
  • Orvosi Vegytani, Molekuláris Biokémiai és Patobiokémiai Intézet (Ig.: Dr. Bánhegyi Gábor)

 

Hogy jutok el ide?

 

A Klinikák megállónál van, a kék metró vonalán. Miután kijössz a metróaluljáróból, jobbra fordulsz és átkelsz az Üllői úton, és a Thaly Kálmán utcán befordulsz. A Tűzoltó utcával való kereszteződésénél már látni fogod az épületet.

 

Mit tanulunk itt, és mikor?

 

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjait és orvosi kémiát az első félévben, biofizikát és biokémiát a 2. félévben, biokémiát és élettant a 3. és 4. félévben.

 

Ferenc Téri Tömb

Cím: 1094 Budapest, Ferenc tér 15.

 

 

Mit kell tudni róla?

 

1997 óta üzemel az épület, a hallgatói nyelvi oktatás mellett több egyéb szolgáltató szervezeti egység is itt kapott helyet (Nyelvi Kommunikációs Központ, a Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ Kft., a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SESZ), a Közalkalmazotti Tanács (KAT), valamint a Jogsegélyszolgálat).

 

Hogy jutok ide?

 

A Klinikák megállónál leszállsz (kék metró vonalán), átkelsz az Üllői úton, majd a Corvin negyed felé sétálsz. A Berzenczey utcán befordulsz, és a Tűzoltó utcán való átkelés után már nemsokára odaérsz, a jobb oldalon lesz. Természetesen léteznek rövidítések, és az EOK-tól gyorsabban is oda lehet jutni, de kezdetben ez az útvonal is elég, a többit majd kitapasztaljátok.

 

Mit tanulunk, és mikor?

 

Latint az első két félévben. Ezenkívül szabadon választható tárgyként felvehetsz bármilyen szaknyelvet bármely félévben, amely oktatása szintén ebben az épületben zajlik.

 

Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 58.

 

 

Mit kell tudni róla?

 

Az épület száz éves, és olyan igazgatók vésték a történelem könyvekbe a neveiket az évek során, mint Mihalkovics Géza, Lenhossék Mihály, Kiss Ferencz vagy Szentágothai János. Akkoriban világviszonylatban a legmodernebb anatómiai intézet volt, de a most már lassan szükségessé váló, főleg épületgépészeti rekonstrukcióval még sokáig megfelelhet a korszerű követelményeknek.

 

Hogy jutok ide?

 

A Klinikák megállónál leszállsz (kék metró vonala), átkelsz az Üllői úton, és balra fordulsz. Sétálj egy kicsit, és már meglátod a szép vaskerítést, majd a portát és az udvart is: nem lehet eltéveszteni.

 

Mit tanulnunk, és mikor?

 

Anatómiát az első két évben.

 

I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkuttó Intézet

Cím: 1085 Budapest Üllői út 26.

 

 

Mit kell tudni róla?

 

Az intézetet 1844-ben alapították és 1895-ben vette fel az I. Kórbonctani Intézet nevet. A jelenlegi intézetvezető Prof. Dr. Matolcsy András.

 

Hogy jutok ide?

 

A FOCI-val szemben lévő udvarba kell bemenned, és itt sétálj egyenesen, elmész az étterem mellett, majd jobbra fordulsz. Ha figyelmesen nézel balra, már látni fogod a nagy sárga épületet.

 

Mit tanulunk, és mikor?

 

Patológiát az 5. félévben és orális patológiát a 6. félévben.

 

 

Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET)

Cím: 1085 Budapest, Nagyvárad tér 4.

 


 

 

Mit kell tudni róla?


Az 1976-ban átadott épület a szocreál kort idézi, a maga 22 emeletes nagyságával pedig Budapest jelenleg is egyik legmagasabb nem ipari célú épülete. Itt található egyetemünk két legnagyobb előadó terembe a Barna és Zöld előadó, ahol az ÁOK előadásinak egy jelentős része kerül megtartásra. A 2. emelettől felfele az épületben kutató Intézetek találhatóak, azok kutató laborjaival együtt. Az első emeleten a két előadó mellett foglalnak helyett a hallgatói gyakorló termek: orvosi biológiai, közegészségtani, gyógyszertani, mikrobiológiai és szemináriumi termek.

 

A Fogorvosi Karon egy tanszék, ill. a hallgatók képviselete foglal helyet az épületben:

 

  • Orálbiológiai Tanszék (Ig.: Dr. Varga Gábor, egyetemi tanár)
  • Fogorvostudományi Kar HÖK (NET-ben az Akváriumban)

 

Hogy jutok el ide?

 

A Nagyvárad téri metró megállónál van, a kék metró vonalán, az épület, egyértelműen jelezve van merre kell felmenni az alúljáróból, plussz az épület méretei miatt nem lehet eltévedni, ha máshol mennél fel :)

  

Mit tanulunk itt, és mikor?

 

Főleg ÁOK-val közös tárgyak oktatására kerül sor ebben az épületben, így elsőben Orvosi Biológiát, Etikát, Szociológiát, Pszichológiát (előadások, és gyakorlatok, ill. szemináriumok) fogtok itt tanulni. Később mikrobiológiát, közegészségtant, illetve gyógyszertant fogtok tanulni az ÁOK-os intézetektől. Majd 3. évesen orális biológiát fogtok itt tanulni a saját tanszékünkön.

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.