Gólya Oldalak

Fogalomtár

 

Gondolom sokatokban vannak kérdések a sok új fogalom miatt, most itt a lehetőség, hogy megválaszolásra kerüljön minden, mi bennetek lakozik, íme a fogalmak rövid gyűjteménye. Ha valamilyen kérdésed továbbra is fennál - és oldalainkon sehol sem találod - írj fórumunkra és megválaszoljuk!

 

Alapfogalmak

 

 

Index

 

Kis fekete könyvecske, amely tartalmazza az összes információt rólad és tanulmányaidról.

 

Neptun

 

Egy tanulmányi rendszer kezelő program, amelyet bárhonnan elérhetsz egy böngésző segítségével. Egyéni kódod (Neptun kód+jelszó) segítségével jelentkezel be és kezeled tanulmányaidat. Itt veszed fel tárgyaidat, itt jelentkezel vizsgára, itt iratkozol be és itt igényeled diákigazolványod, UV csekked. Lényegében minden tanulmányaiddal kapcsolatos ügyed itt intézed. Évek folyamán az összes információ elérhető lesz számodra visszamenőleg.

Pár éve már ez a hivatalos forrása is tanulmányaid adatainak és érdemjegyeidnek, így fontos, hogy itt is mindennek szerepelnie kell, ami az indexedben van. Ha eltérés van a kettő között, a Neptun a mérvadó.

Neptun elérhetősége: http://net.neptun.sote.hu

A Neptun rendszer hallgatói használatával kapcsolatban ITT találtok egy segédletet!

 

Csoportvezető

 

Csoportonként egy hallgató, aki felel az indexek el és visszaviteléért a Dékáni Hivatal felé. Többnyire ő intézi a csoport index aláírásait.

 

Dékáni Hivatal

 

Nálunk a FOK-on ilyen néven fut a mások "TO"-ja, itt intézheted el minden Tanulmányoddal kapcsolatos ügyedet. Itt iratkozol be, szerzel diákmatricát, kérsz UV csekket, változtat adatokat, adsz le kérvényt... etc.

Dékáni Hivatal cím, elérhetőség ITT

 

Tanév, szorgalmi időszak, vizsgaidőszak

 

A tanév két félévből (szemeszterből) áll. A félévet egy hosszabb (14 hetes) szorgalmi és egy rövidebb (min. 6 hetes) vizsgaidőszak alkotja.

Minden sikeres vizsgaidőszak után be kell iratkozni a következő félévre. Ez abból áll, hogy leadod az indexed és a jelentkezési lapod (érthetetlen módon, minden félévben ki kell egyet tölteni) a Dékániban és érvényesíted a diákodat. Érdemes a beiratkozást (is) csoportszinten végezni csoportvezető által.

 

Gyakorlatok, előadások, szemináriumok:

 

Ez az amire járni fogsz, mivel ezért jöttél ide. Minden óra látogatása kötelező, részévteli minimum 75%. Tehát 25%-ot hiányozhatsz, ez 14 hetes szorgalmi időszakból 3 alkalmat jelent.

Gyakorlatok: elméleti modulban főleg kísérletek, mérések ill. preparálások végzése lesz a feladatod, preklinikumban készülsz a klinikai gyakorlatokra, mulázson gyakorolsz, klinikumban általában beteget kezelsz és fúrsz-faragsz.

Előadások: tantermi előadások, melyeken hasznos ha jegyzetelsz

Szemináriumok: kiscsoportos, többször interaktív előadások, beszélgetések az oktató és te (ti) közted

 

Demonstráció (röviden demó): 

 

Évközbeni számonkérés (alias témazáró gimiben). Más egyetemen zárthelyinek (zh) nevezik, de nálunk ez több mint egy egyszerű dolgozatírás, mert gyakran gyakorlati része is van. Általában a saját gyakorlatvezetődnél fogsz demózni. Szorgalmasabbaknak jó erőpróba, lustábbaknak segít behozni a lemaradást. Így is, úgy is segít, hogy ne a vizsgaidőszakban keljen az egész anyagot befalni.

 

Vizsgaidőszak, számonkérések (avagy milyen könnyű is volt az az érettségi!):

 

Többféle számonkérési, ill. értékelési mód létezik:

 • Kollokvium: féléves anyag, osztályzásra. (pl. Anatómia 1. félév)
 • Szigorlat: tárgylezáró vizsga, annyi féléves, ahány évig tanulod, szintén osztályzásra (pl. Élettan)
 • Beszámoló: egyszerűbb vizsga, kiválóan megfelelt, megfelelt és nem megfelelt kategóriákkal. (pl. Szabadon választhatók)
 • Aláírás: nincs osztályzat, csak az intézetvezető igazolja, hogy részt vettél a kurzuson. (pl. Testnevelés)
 • Gyakorlati jegy: felsőbb évfolyamokon osztályozzák az aktivitásodat, tehát vizsga nincs. (pl. Gyakorlati tárgyak)

 

A vizsgabeosztás egyéni, de előre meg kell tervezni, mivel a jelentkezések a szorgalmi időszak vége felé zajlik NEPTUN-on keresztül egy bizonyos időpontban az egész kar számára és hamar elfogynak a helyek. Érdemes A-B és C tervvel is készülni, mi van ha már betelt a kinézett időpont.

Általában szóbeli vizsgáid lesznek, gyakran gyakorlati résszel egybekötve, de ritkábban írásbeli vagy szóbeli és írásbeli vizsgával is találkozol.

 

Hasznos tanácsok vizsgázáshoz:

 

Önmagadhoz képest hozd ki a legjobbat,

 • rendszeresen készülj - óráról órára - évközben is, főleg a nagy tárgyakra (pl. Anatómia, Élettan),
 • hagyj elegendő - de ne túl sok - időt a vizsgaidőszakban a tárgy elsajátítására,
 • tanulj és készülj amennyit tudsz és idő engedi a vizsgára,
 • ha nem értesz valamit kérj segítséget évköben az oktatódtól,
 • vizsga előtt aludd ki magad, ne éjszakázz, a frissesség sokszor fontosabb mint 1-2 át nem nézett tétel,
 • vizsga reggelén mindenképp reggelizz, hogy ne essen le a stressztől a vércukrod
 • probálj meg ne stresszelni

 

Vizsgád alapvetően 3 tényező befolyásolja

 

Tudás: Teljes mértékben tőled függ, bizonyos tantárgyaknál persze többet kell tanulni (pl. Anatómia), valahol meg elég az otthonról hozott józanész és egyszeri átolvasása a tananyagnak.

Szerencse: sokkal nagyobb mértékben érvényesül, mint azt szeretnénk. A vizsgáztató - sokszor, bizonyos keretek között - bármit megtehet, úgy vizsgáztat, és azt kérdez, amit akar nem feltétlen csak a tételedet. Ezt követően persze olyan jegyet ad, amilyen neki tetszik, nem feltétlen azt, amely a tételed után járt volna. Jó tanács, hogy kelts benne irántad szimpátiát és viselkedj mindig megértően és tisztelet tudóan, s adj mindig igazat neki.

Kommunikációs készség: ezen lehet a legtöbbet fejleszteni az egyetem során. Később álláskeresésnél is segítségedre lesz. Persze az egyéni, hogy ki hogyan tudja meggyőzni a vizsgáztatót, hogy ő megérdemli a legalább Megfelelt minősítést. De alapvetően az a stratégia, hogy természetesnek hasson a fellépésed, nincs stressz, vagy nem mutatod ki, jó humor bizonyos esetekben jól jöhet. Fontos, hogy tudj válaszolni a feltett kérdésekre és kövesd a vizsgáztatód gondolatmenetét. Ha nem értesz valamilyen kérdést nyugodtan kérdezz vissza, és lehetőleg kerüld el a "kínos csendeket".  

Ha ezek közül a változók közül bármelyik nullán áll, nem fogsz átmenni a vizsgán. De azt is mutatja, hogy a vizsgáid néha nem a valós tudásodat tükrözik, viszont ez az életben sem lesz másképp. Készülj fel a legjobb tudásod szerint.

 

TVSZ

 

Ez egy olyan tájékoztató, melyben minden lényeges információt megtalálhatsz, amire szükséged lehet. Az egyetemi évek során ez a szabályzat jelenti a hallgatói kapcsolatod alfája és omegáját az egyetemmel. Minden tanulmányaidhoz és előremeneteleddel kapcsolatos szabályt rögzít. Ezek mind követelések feléd, mint hallgató felé, és elvárások az oktatók és az oktató intézmények felé. Tájékoztatást ad a kötelezően telejésítendő óraszámokról, a megengedett hiányzásokról, utóvizsgákról és még számos, számodra igen lényeges információról. Nagyon fontos, hogy az egészet alaposan olvasd el, mivel sok hátrányod származhat a jövőben, amennyiben ezt elmulasztod. E mellett pedig hasznos, ha tisztában vagy pár dologgal, amik bármikor jól jöhetnek, akár akkor, amikor a finanszírozás a kérdés, akár akkor, amikor egy vizsgával kapcsolatban merülnek fel kérdéseid.

 

Bővebben a tartalmáról a bal oldali menüben olvashatsz: TVSZ RÖVIDEN menüpontban 

 

Ösztöndíjak, TJSZ

 

Ösztöndíjakkal kapcsolatos összes információt a Térítési és Juttatási Szabályzat (röv.: TJSZ) tartalmazza. Bővebben a szabályzat tartalmáról az ÖSZTÖNDÍJAK menüpont alatt tájékozódhatsz

 

Instruktorok - Kik is azok?

 

Elsőre kimondhatatlan. Aztán érthetetlen. Utána meg még hetekig rosszul írja a medikus és a medika, de azért a Gólyabál környékére egészen kitisztul: mi is az, hogy instruktor? Már nem egy, de nem is öt éve, hogy megszületett a mondás: „Instruktornak lenni életforma.”

Instruktor nincs Gólya nélkül – Nélküled. Mindannyian az Egyetem hallgatói vagyunk, és épp ezért mindegyikünk emlékszik rá, mennyi kérdése volt az első hetekben; hányszor nézett értetlenül egy-egy értesítőt, vagy tévedt el két metrómegálló között… és legalább ennyire emlékszünk arra is, hogy mindig volt kihez fordulnunk ezekkel a kérdéseinkkel: saját instruktorainkhoz. Legtöbbünket ez motivál újra és újra minden évben: annak a törődésnek a továbbadása, amit mi is megkaptunk Gólyaként. 

Mi instruktorok szervezzük neked a Gólyatábort, Gólyabált, Gólyahajót, Jegyzetbörzét és még számos hasznos rendezvényt. Ha megtetszett ez az életforma tavasszal a képzésünk során csatlakozhatsz hozzánk. Bővebb infót rólunk a honlapunkon és majd a táborban hallhatsz.

 

MFHE - kik ezek?

 

Az MFHE egy non-profit szervezet, amely az ország fogorvostanhallgatóit és fiatal fogorvosait tömöríti. Céljaink többek közt a négy orvostudományi egyetem leendő fogorvosai közti jó kapcsolat kialakítása és ennek ápolása, évenkénti szakmai konferenciák szervezése, belföldi és külföldi cseregyakorlatok szervezése, és a fiatal lakosság folyamatos fogászati szűrése.

 

Az MFHE országos szervezet lévén, bármely egyetemen tanuló fogorvostanhallgató csatlakozhat hozzánk. Szoktunk országos találkozókat tartani, ahol egy óriási, három napos buli keretében a többi egyetemen hallgató 'kollégákat' megismerjük, elmélyítjük a barátságokat. A Budapesti Helyi Bizottság saját ügyének tekinti a minél szélesebb körben – óvodák, általános iskolák és gimnáziumok – történő prevenciós oktatást és a diákok szájüregi állapotának felmérését.

Bővebb információ rólunk: http://www.mfhe.hu 

 

TDK

 

A TDK egy betűszó, amelynek jelentése Tudományos Diák Kör. Ennek lényege, hogy már egyetemista éveid során bekapcsolódhatsz az egyetemen folyó tudományos munkába, és bekapcsolódhatsz különböző témájú kutatási programokba. Ez neked azért éri meg, mivel bővítheted ismereteid és tapasztalatot szerezhetsz a kutatás terén, szabadon választható kredit pontot kapsz érte félévente, indulhatsz az évente megrendezett TDK Konferencián, amelynek eredményei később beszámíthatók a továbbmeneteled során.

TDK-zni úgy tudzs, hogy választasz egy adott témát és egy témavezetőt aki eligazít. Erről részleteket, az alábbi oldalon találsz: http://www.tdk.sote.hu. Érdemes már harmad évesen elkezdeni a TDK-zást, ha tényleg eredményes szeretnél lenni. 

 

Demonstrátor

 

Több intézet megengedi, hogy az adott tárgy elvégzése után ott maradj és segítsd az alsóbb évesek oktatását, ezzel fejlesztve tárgyi tudásod és oktatási tapasztalatod. Feltétele a minél jobb (4-es, 5-ös érdemjegy) eredmény az adott tárgyból. Természetesen a végzett munkádért itt is félévente szabadon választható kreditpont jár, illetve minimális anyagi támogatás.

 

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.