Gondolatok a tavaszi félév elején

Nincs két egyforma történet. Ahogy ezeket a sorokat gépelem, pontosan tudom, hogy te, aki most olvasol, el sem tudod képzelni, milyen évem volt – röviden: nem a legegyszerűbb. Ugyanakkor, ha belegondolok, sok-sok ember van ezzel így, még ha nem is beszél róla, és kisebb-nagyobb akadályok mindenki életében akadnak. Mindenki másképp fogja fel őket, és sokaknak apró dolgok is hatalmas bosszúságot okoznak: mindaddig, amíg rá nem jönnek, hogy ezek tényleg apróságok, addig nem is lesz ez másként.

Bizonyára volt, akinek nem sikerült elsőre egy-egy vizsga, vagy lehet másodjára sem, sőt, olyanok is, akiknek évet kell majd ismételniük. Ez sosem jó, viszont nagyon fontos, hogy lássátok: apróság. Sokan megköveznének most, de kifejtem, mit értek ez alatt. Az, hogy élsz, egészséges vagy, jól vannak a szeretteid, rendben van a családod, vannak igaz barátaid: ezek a nagy dolgok. Az, hogy épp az élet mit hoz, az maximum bosszantó tud lenni, de semmiképpen sem olyan dolog, amiért bármit fel kellene adnod. És meg kell látnod ebben is a lehetőséget!

Nem sikerült elsőre a vizsga? Hát mész másodjára! Sokkal jobban fogod tudni az anyagot, és a tudás a Tiéd! Adott esetben ezen múlhat egy beteg sorsa. Nem a vizsga számít, még ha most sokan nem is így látják, de aki kívül-belül orvos szeretne lenni, annak ezt látnia kell előbb-utóbb: hanem a tudás. A felelősség a Te válladon nyugszik, és ha most nem tanulod meg az anyagot, hogy várnád el, hogy bízzanak benned? Ha pedig úgy érzed, nem rajtad múlt az a vizsga: akkor miért vagy ideges? Elmész még egyszer, hiszen tudod, és persze, bosszúság, de van ilyen, ez legyen a legnagyobb bajod az életben.

Ha pedig évet kell ismételned? Lásd a lehetőséget: van időd arra, hogy asszisztálhass valahol, hogy új dolgokat próbálj ki, hogy regenerálódhass. Az egyik legjobb barátnőm is évet ismételt, és ő kifejezetten azt mondta, hogy jót tett neki. Hogy a barátaidat elveszíted ezzel? Aki kilép ezáltal az életedből, nem is volt a barátod, és talán még jobb, hogy ez most derült ki. Barátságon sem az idő, sem a távolság nem változtat, és nem azért a barátod valaki, mert színjeles vagy, hanem azért, amilyen ember vagy legbelül.

És egy új félév kapujában mi az, amit én tanácsolhatok? Azt, hogy ne azért tanulj, hogy meglegyen a demó vagy a vizsga. Ne azért, hogy éppen csak átmenj. Fogd meg a könyvet, és jusson eszedbe az, hogy amikor autószerelőhöz mész, te is természetesnek veszed, hogy tudja a dolgát, hiszen ha nem, olyan baleset történhet, amiben emberek sérülhetnek vagy halhatnak meg. Jusson eszedbe, amikor te magad mész orvoshoz, és hogy milyen szinten bízol a tudásában. Majd nézz ismét a könyvre, és gondold át, miért is tanulsz valójában. Azért, hogy bízhassanak benned, okkal. Vagyis ha jó orvos szeretnél lenni, így tanulsz. A te felelősséged, a te döntésed.

És ami még fontosabb, ha nehezebb időszakok is vannak az életedben, próbálj kitartani, mert minden okkal történik. Vagy a jellemed és a szemléleted formálódik, vagy később rájössz, hogy mi értelme volt annak, ami történt. Mindenesetre, ha úgy állsz hozzá, hogy jó féléved lesz, hidd el, az lesz. Ha pedig egy-két dolog nem úgy alakul, akkor se csüggedj, mert végül minden rendben lesz. Egy igaz barátom szavaival zárva cikkemet: "Folyamatosan nem lehet "fenn" lenni. Kell hozzá, hogy egyszer lenn is legyél. Hogy tudj mihez viszonyítani. Ez benne a szép." 

Patonai Gabriella

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.