Statisztika

Látogatók
20863
Cikkek
311
Cikkmegtekintések találatai
604633

Előtérben fogaink védelme

- avagy Fogászati prevenció az I. Magyar Egyetemi és Főiskolai Vízilabda-bajnokságon -

2013. március 23-án a Császár-Komjádi Béla Uszoda megtelt vízilabdásokkal, edzőkkel, rajongókkal, szervezőkkel és nem utolsó sorban olyan érdeklődőkkel, akiket nemcsak a vízilabda, hanem a saját és családjuk egészségének a védelme is érdekel. Az eseményen az MFHE is képviselte karunkat, a HÖK támogatásával. Íme egy rövid beszámoló, hogy is jött ez létre, és miért is érdemes időt szánni a prevencióra!

A szervezés már hetekkel az esemény előtt megkezdődött. Jancsó Mátéval sikerült felvenni a kapcsolatot a MOE-től, és felmerült a MOE-MFHE együttműködés ötlete. A mostani prevenció volt ennek az első gyümölcse.

A HÖK is hozzájárult a sikeres munkához: nemcsak emberekkel, de szponzor kerítésével is segítette a munkát. Sok-sok telefon, autózás, eltévedés, e-mailek, helyszíni szervezővel egyeztetés, logisztika, csapat szervezése, valamint párhuzamosan a konferencia szervezésében való segédkezés: mindez megelőzte azt, hogy szombaton 14.30-kor elkezdődhessen a prevenció.

Az emberek nagy érdeklődéssel fogadták az óriás fogkefét, a mulázst és a sok fehér köpenyes hallgatót. Még azoknak is tudtunk újat mondani, akik azonnal rávágták, hogy „én tudok fogat mosni”. Jó gyakorlás volt ez mind a páciensekkel való kommunikáció fejlesztésére – adott esetben angolul -, mind a csapatban való munkára, és nem utolsó sorban arra, hogyan tanítsuk meg az embereket a helyes szájápolásra.

Mindemellett egyéb kérdésekkel is találkoztunk, minthogy mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen, mivel lehet leszedni a fogkövet, mit lehet tenni egy bölcsességfoggal, ami nem tört elő, de sokszor kellett felhívnunk a dohányzók figyelmét a szájüregi rákra, valamint a rendszeres szűrésnek a jelentőségére. Sokféle kérdést kaptunk, de igyekeztünk mindenre érthetően és a lehető legközvetlenebbül válaszolni, amire hálás tekintetek és sok szívből jövő köszönet volt a válasz.

Kicsik és nagyok is részt vettek a szájhigénés oktatáson, amit végén fogkefével és fogkrémmel jutalmaztunk. És hogy miért éri meg ennyit szervezni, szervezetekkel együttműködni, csapatot verbuválni és akár egész nap talpon lenni egy délutánért? Erre a legjobb és legegyszerűbb válasz talán pont az, hogy azért a délutánért.

Nem lehet szavakba önteni, amikor valaki, aki esetleg fél a fogorvosoktól, megnyugszik és mer kérdezni, amikor tiszta szívből megörül valaki annak, hogy szánunk időt arra, hogy megtanítsuk fogat mosni, amikor egy kislány önfeledten kezd el játszani a fogkefével és megmossa a mulázs fogát, és amikor rájössz, hogy jó hivatást választottál és segítettél valakin.

Kívánom mindenkinek, hogy érezze ezt, és buzdítok mindenkit, hogy vegyen részt ilyen prevenciókban – olyan élményt ad, ami által több leszel, és nem utolsó sorban: segíteni jó.

Patonai Gabriella

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.