Statisztika

Látogatók
20862
Cikkek
311
Cikkmegtekintések találatai
604588

Tanulmányokkal kapcsolatos gyakorlati kérdések

Az elmúlt időszakban többetekben felmerültek különböző kérdések a tanulmányaitokkal kapcsolatban így gondoltok hasznos lehet egy újabb összefoglaló poszt a mostani időszak tanulmányi szabályokról, a ti kérdések megválaszolásával. Korábbi: Részletes TVSZ összefoglaló, illetve Fogalmtár és Ösztöndíjak.

Kérdések:

 

Ha elfelejtettem bemenni orvosi kémia vizsgára, másik vizsgáért be kell menjek fizetni a Dékáni Hivatalba vagy elég ha bemegyek a következőre?

Először is beszéljünk a megmaradt vizsgaalkalmak számáról. Abban az esetben, ha a vizsgát követő 3 munkanapon belül orvosi igazolással tudod bizonyítani, hogy betegségből kifolyólag nem mentél el az előző vizsgára még megmarad a 3 vizsgalehetőséged, törölnek téged a listáról és olyan, mintha nem történt volna semmi.

Ellenkező esetben, ha nem volt igazolt hiányzásod bukik egy vizsgaalkalmad. Mit jelent ez? Nem kell semmit tenni, kaptál egy nem megjelent-et Neptunban, a következő vizsgára az előző vizsga kiírt időpontjának múltán fel is tudsz jelentkezhetsz. Abban az esetben ha ez az első vizsgád volt, akkor a következő, ami a második lesz még ingyenes. Viszont, ha már volt előtte egy sikertelen (ill. sikeres) vizsgád, vagy egy nem-megjelented, abban az esetben a 3. vizsgádra fog sor kerülni, amely díjköteles, ami jelenleg 2000 Ft.

 

Valaki nem tudja, hogy kinek kell írni, ha patológiából szeretném, hogy egy új vizsgaidőpont tegyenek fel?

Minden tantárgy esetében az adott tárgy tanulmányi felelősének kell írni ilyen esetben.

 

Mit tegyek, ha lejárt a 48 órás lejelentkezési határidő a vizsgáról és még sem szeretnék / nem tudok elmenni vizsgázni?

  1. próbálj meg beszélni a tárgy tanulmányi felelősével, és beszéld meg vele a problémád, adott esetben le tud jelentkeztetni téged Neptunból, mivel van adminisztrátori jogosultsága.
  2. próbáld meg magad összeszedni és felkészülni a vizsgára hátha szerencséd lesz és jó tételeket húzol.
  3. nem mész el, lesz egy nem-megjelented, de megmarad továbbá 2 vizsgalehetőséged (ha ez az első vizsgád volt) és nyugodtan feltudsz készülni a következő vizsgádra.

 

Minden esetben kell az utolsó vizsgahéten (ismétlő vizsgaidőszak, jelenleg 2012. január 28. - február 1.) különeljárási díjat fizetnem, akkor is ha második vizsgára megyek?

Igen, minden esetben kell. Fontos tudnod, hogy első vizsgát ezen a héten nem tehetsz. Csak sikertelen vizsgát, ismételhesz. Sikertelen vizsgának nem minősül, az a vizsga, amelyen nem jelentél meg. Így a problémák elkerülése végett a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 19. § 2. pontjának szövege: Az ismétlővizsga-időszakban csak a vizsgaidőszakban megkísérelt és sikertelen vizsga ismétlése kísérelhető meg.

 

Mikor buksz el / hagysz el egy tárgyat (mj: hivatalosan tantárgy elhagyás)?

  1. nem kapsz aláírást
  2. nem mész el a tárgyból vizsgázni
  3. nem tudsz eredményesen levizsgálnia tárgyból

 

Mikor kell évet ismételni?

Klasszikus középiskolai értelemben évismétlés nincs az egyetemen. Olyan “évismétlés” (inkább “félév ismétlés”, 1 év csúszással) van, amikor egy kötelező tárgyat elhagysz, amely valamely később nem teljesíthető tárgyaknak előkövetelménye a következő 2 félévben.

Ebben az esetben - mivel karunkon keresztféléves tárgyhirdetés nincs - a következő év adott időszakában (őszi félév esetén ősziben) fel kell venned újra az elhagyott tárgyad és újra teljesítened kell, viszont a félév többi már teljesített tárgyát nem kell újra felvenned.

Fontos, hogy minden fentebb írt követelmény meglegyen, mert olyan tárgy, amely adott félévben kötelező (pl. sejtbiológia) viszont, a következő 2 félévben nem épül rá semmi felvehető félév/év csúszás nélkül.

 

Teljesíthetek-e egy tárgyat CV, ill. FM kurzuson a következő félévben?

Először tisztázzuk a fogalmakat:

CV (= Csak Vizsga) kurzus, amelyet akkor vehetsz fel ha megvan az aláírásod, és nem szeretnéd újra hallgatnia  tárgyat, csak vizsgázni. Ebben az esetben a megmaradt vizsgalehetőségeidet továbbvíve lehetőséged van levizsgázni. Nem számít új tárgyfelvételnek! 

FM (= FelMentett) kurzus, amikor újra felveszed a tárgyat esetleg be is jársz előadásokra, de már megvan az aláírásod előző félévből. Vizsgán mind a 3 vizsgalehetőséged megmarad. Új tárgyfelvétel!

CV kurzust hirdetnek meg abban az esetben, ha nincs meghirdetve a tárgy adott félévben (keresztfélév), így csak vizsgalehetőséget adnak az előző félévben sikertelenül vizsgázóknak. Fontos, hogy ezt nem minden Intézet hirdeti meg, egyéni hatáskörben döntenek, az adott tárgy tanulmányi felelősénél kell érdeklődni meglétéről. Hivatalosan ha van kurzus kiírás, akkor felvételét számodra akkor is engedélyezniük kell, ha nem vizsgáztál a tárgyból vagy nem-megjelented volt belőle. 

FM kurzust hirdetnek meg akkor, ha a tárgy normál félévben van meghirdetve, viszont lehetőséget adnak a már aláírást megszerezett hallgatónak a könnyebbségre. Szintén nem mindig hirdetik meg, viszont ha már szereztél aláírást, mindig engedélyezik a felvételét.

 

Felvehetem a ráépülő tárgyakat, keresztféléves CV kurzus esetében?

Szintén Intézet függő, egyéni elbírálás kérdése. A CV kurzus megléte és felvételének engedélyezése még nem vonja maga után a ráépülő tárgy felvételének engedélyezését. Kérvényt kell írnod az Intézetnek és engedélyeztetned kell.

Viszont fontos, ha engedélyezik felvételét, abban az esetben az első 2 vizsgahétben le kell tenned a CV kurzus sikeres vizsgáját, és annak megléte után tudsz csak a ráépülő tárgyból egyáltalán vizsgázni. 

A CV kurzus+rápülő tárgy kockázatos, mivel ha elbukod a CV vizsgád, akkor nem csak az eredeti tárgyad hagyod el, hanem a ráépülő tárgyét is. Ez pedig azért fontos, mert nálunk egy tárgyat max. 3 alkalommal lehet felvenni, amelyből csak az első 2 ingyenes, így ha következőleg is elbuknád a tárgyat, már fizetned kellene. 

Tipp: Anatómia esetében nem nagyon szoktak CV kurzust engedélyezni, főleg nem ráépülő tárgy felvételét. (Anat I. - Anat II.) Viszont kérvényezni ettől még lehet.

 

Hogyan vizsgázhatok másik tanárnál?

Abban az esetben, ha már 2 alakalommal is sikertelenül vizsgáztál nála (1. és 2. vizsga) a TVSZ szerint kérvényezheted, hogy egy másik tanárnál tegyél vizsgát adott tárgyból. Fontos, hogy ez adott tárgy adott félévre vonatkozik és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy - több féléves tárgy esetén - a következő félévben nála vizsgázz újra. 

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.