Statisztika

Látogatók
20862
Cikkek
311
Cikkmegtekintések találatai
604572

Cikkek

Nyílt nap a Fogorvostudományi Karon 2016

Kedves érdeklődő, jövő Semmelweis Hallgatói!

A hallgatói Önkormányzat Idén is megrendezi a Fogorvostudományi Kar Nyílt Oktatási Napját.

Gyertek el hozzánk és vegyetek részt velünk együtt egy kalandba, melynek során hallhattok az egyetemről általánosságban illetve specifikusabb témakörökben mint fogászati anyagtan, fogszabályzás, esztétikus fogászat.

A helyszínen kaptok egy részletesebb tájékoztatót az egyetemünkről illetve feltehetitek az összes kérdéseteket nekünk az előadások közti szünetekben.

Kérlek benneteket, hogy habár a hivatalos megnyitó 9:00 kor kezdődik, ennek ellenére korábban érkezzetek, hogy időben tudjunk kezdeni. A rendezvény 13:00 ig tart.

A facebook eseményt ide kattintva érhetitek el.

SE FOK HÖK

A dohányzás és az alkohol mellett a HPV vírus is okozhat torokrákot

Összesítve a szájüreg, a garat és a gége rosszindulatú daganatos megbetegedéseit Magyarország a világ élmezőnyében, Európában pedig első helyen áll. Évente csaknem 6000 ember betegszik meg emiatt, négyszer több férfi, mint nő – erre hívja fel a figyelmet dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

A teljes cikket ezen a linken találjátok : semmelweis.hu

A fogorvossá válás utolsó lépcsőfoka

Fogorvosok avatása a Madách Színházban

2013. július 6-án különleges alkalomból gyűltek össze a végzős hallgatók a Madách Színház épületében: délelőtt került sor orvossá avatásukra. Az eseményen részt vettek az Egyetem és a Kar elnökségében helyet foglaló vezetők is – az eseményt személyesen Prof. Szél Ágoston rektor úr nyitotta meg.

2013-ban 131 fogorvosjelölt avatása történt meg: 81 magyar, 37 angol és 13 hallgató német nyelven végezte tanulmányait. 16-an summa cum laude, 98-an cum laude, 17-en rite minősítéssel szerezte meg a fogorvosdoktori címet.

Az eskütétel után a Kar dékánjának és a Rektor Úrnak az avató szavai következtek, majd a doktorjelöltek egyesével a színpadra lépve kézfogással erősítették meg a doktorrá avatást.

A Balogh Károly Emlékérem és Jutalomdíj átadása követte az eseményeket, melyet Trimmel Bálint nyert el, és vehetett át az elnöki asztalnál. Ezután a Máthé Gyula díj átadása következett, melyben Varga-Homola Zsuzsanna és Trimmel Bálint részesült.

A köszöntők után Dr. Szél Ágoston rektor úr zárta az ünnepi Szenátusi ülést.

Ezúton is gratulálunk a frissen avatott orvosoknak, valamint a díjazottaknak, és munkájukhoz sok sikert és kitartást kívánunk!

Magyarok között a második, a világranglistán az 532. a Semmelweis Egyetem

A második legjobb magyar felsőoktatási intézmény lett a Semmelweis Egyetem az URAP rangsorban, míg a világranglistán az 532. helyet szerezte meg. Az egyetemhez érkezett hivatalos értesítés kiemeli: a törökországi Middle East Technical University által összeállított rangsor 2500 felsőoktatási intézményt vizsgál kizárólag a tudományos teljesítményt mérő objektív adatok alapján. A tudományos előadásokon, publikációkon és nemzetközi együttműködés minőségén alapuló rangsort először 2010-ben készítették el. A vizsgált hat mutató a tudományos publikációk száma, az idézettség, vizsgálják a tudományos produktivitás fenntarthatóságát, folyamatosságát az összes elérhető tudományos irodalom, konferenciaanyag, előadás-dokumentáció alapján, azoknak az újságoknak az impakt faktorát, amelyekben az eredeti és az idézett közlemények megjelentek, valamint azt, hogy az összes tudományos publikáció mekkora része született külföldi egyetemekkel együttműködésben.

A cikk forrása: semmelweis-egyetem.hu LINK

Fogászat és biokémia egyszerre

Dr. Kálmán Fanni Sára elsőéves fogorvos rezidens az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán, oktat magyar és angol nyelven, magánrendelőben dolgozik és mindezek mellett biokémiai témában levelező PhD-hallgató a Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskolában. Bár a két irány teljesen más, egyiket sem szeretné feladni.

Már gyerekkorában nagyon érdekelte a tudomány, azon belül is az élettudomány. Először farmakológus, később állatorvos szeretett volna lennei, de mindent megváltozatott, amikor 16 éves korában fogszabályzót kapott. Sokat beszélgettünk a fogszabályozó doktornővel, nagyon megtetszett a hozzáállása, lelkesedése. Mesélt nekem arról is, hogy ez milyen szép és nőies szakma – idézte fel. Amikor eljött az ideje, a felvételi jelentkezési lapra az orvosi és fogorvosi kart is beírta, végül az utolsó pillanatban megcserélte a sorrendet, így lett belőle fogorvos hallgató. Továbbra is fogszabályozó szakorvos akart lenni, de harmadévben jött egy újabb mérföldkő, az első szájsebészeti gyakorlat. Dr. Lőrincz Ádám (Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika) volt a gyakorlatvezető, akinek csüngtem a szavain, és elhatároztam, hogy szájsebész leszek – emlékezett vissza.

Ötödéves korában felkereste Dr. Joób-Fancsaly Árpádot (Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika), azzal a kéréssel, hogy szeretne betekintést nyerni az ambulancia mindennapjaiba. Egy éven keresztül szabadidejében asszisztált a műtéteihez. Mint mondta, rengeteget tanult tőle és nagyon karizmatikus személynek tartja. Ekkor már biztos volt benne, hogy a klinikán szeretne dolgozni és ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tett. Nagyon magas elvárásokkal és kiváló segítőkkel találkoztam, Dr. Szűcs Attila docens tutoromnak nagyon sokat köszönhetek. Sokat dolgozom, de igazán élvezem is a munkát, bár nem ez a legnőiesebb szakma– fogalmazott. Azért is szeret a klinikán dolgozni, mert nem itt nem csak fogászati, hanem komplex ellátás folyik. Egy beteg gyógyulását akár hónapokig is végigkísérjük, ami nagyon felemelő érzés – hangsúlyozta, hozzátéve: büszke a munkahelyére és reméli, hosszútávon számítanak rá.

web-1179

A rezidens szerencsésnek tartja magát, hogy az egyetemi évek alatt végig inspiráló oktatói voltak. A legmeghatározóbb személyiségnek talán Dr. Csala Miklóst (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) tartja, aki a gyakorlatvezetője volt. Három éven keresztül biokémiából TDK-zott és olyannyira megszerette a területet, hogy PhD témaként is ezt választotta.

Szerinte jó, hogy két ennyire különböző területtel is komolyan foglalkozik, bár ötödéves hallgatóként sokat vívódott, melyiket válassza. Nehéz volt eldönteni, hogy teljes állású PhD hallgató legyek az intézetben vagy rezidens a klinikán, sajnos nem lehetett egyszerre mind a kettőt választani – tette hozzá. Úgy érzi, nagyon sokat köszönhet a témavezetőinek dr. Csala Miklósnak és Dr. Keresztúri Évának, akik mindenben támogatják. Kitért arra is: a munka mellett is folyamatosan képzi magát, mert a szájsebészet és a biokémia is dinamikusan fejlődik, és nagyon hamar le lehet maradni.

Kálmán Fanni Sára 2012-ben elnyerte a Máthé Gyula díjat. Engem mindig zavarba hoznak az elismerések. Beleadtam ugyan apait-anyait, de a tanulmányi eredményeim annak is köszönhetőek, hogy a szüleim megteremtették a feltételeit, hogy csak a tanulással kelljen foglalkoznom. A Mandl József professzor vezette laborban pedig adott volt a háttér: minden feltétel megvolt a publikáláshoz, mert kiváló a csapat, nagyon jó a hangulat, bizalom van és modernek a felszerelések – hangsúlyozta.

T.Sz.-Sz.

a cikk forrása: semmelweis-egyetem.hu LINK

Előtérben fogaink védelme

- avagy Fogászati prevenció az I. Magyar Egyetemi és Főiskolai Vízilabda-bajnokságon -

2013. március 23-án a Császár-Komjádi Béla Uszoda megtelt vízilabdásokkal, edzőkkel, rajongókkal, szervezőkkel és nem utolsó sorban olyan érdeklődőkkel, akiket nemcsak a vízilabda, hanem a saját és családjuk egészségének a védelme is érdekel. Az eseményen az MFHE is képviselte karunkat, a HÖK támogatásával. Íme egy rövid beszámoló, hogy is jött ez létre, és miért is érdemes időt szánni a prevencióra!

Tovább »»

Gondolatok a tavaszi félév elején

Nincs két egyforma történet. Ahogy ezeket a sorokat gépelem, pontosan tudom, hogy te, aki most olvasol, el sem tudod képzelni, milyen évem volt – röviden: nem a legegyszerűbb. Ugyanakkor, ha belegondolok, sok-sok ember van ezzel így, még ha nem is beszél róla, és kisebb-nagyobb akadályok mindenki életében akadnak. Mindenki másképp fogja fel őket, és sokaknak apró dolgok is hatalmas bosszúságot okoznak: mindaddig, amíg rá nem jönnek, hogy ezek tényleg apróságok, addig nem is lesz ez másként.

Bizonyára volt, akinek nem sikerült elsőre egy-egy vizsga, vagy lehet másodjára sem, sőt, olyanok is, akiknek évet kell majd ismételniük. Ez sosem jó, viszont nagyon fontos, hogy lássátok: apróság. Sokan megköveznének most, de kifejtem, mit értek ez alatt. Az, hogy élsz, egészséges vagy, jól vannak a szeretteid, rendben van a családod, vannak igaz barátaid: ezek a nagy dolgok. Az, hogy épp az élet mit hoz, az maximum bosszantó tud lenni, de semmiképpen sem olyan dolog, amiért bármit fel kellene adnod. És meg kell látnod ebben is a lehetőséget!

Nem sikerült elsőre a vizsga? Hát mész másodjára! Sokkal jobban fogod tudni az anyagot, és a tudás a Tiéd! Adott esetben ezen múlhat egy beteg sorsa. Nem a vizsga számít, még ha most sokan nem is így látják, de aki kívül-belül orvos szeretne lenni, annak ezt látnia kell előbb-utóbb: hanem a tudás. A felelősség a Te válladon nyugszik, és ha most nem tanulod meg az anyagot, hogy várnád el, hogy bízzanak benned? Ha pedig úgy érzed, nem rajtad múlt az a vizsga: akkor miért vagy ideges? Elmész még egyszer, hiszen tudod, és persze, bosszúság, de van ilyen, ez legyen a legnagyobb bajod az életben.

Ha pedig évet kell ismételned? Lásd a lehetőséget: van időd arra, hogy asszisztálhass valahol, hogy új dolgokat próbálj ki, hogy regenerálódhass. Az egyik legjobb barátnőm is évet ismételt, és ő kifejezetten azt mondta, hogy jót tett neki. Hogy a barátaidat elveszíted ezzel? Aki kilép ezáltal az életedből, nem is volt a barátod, és talán még jobb, hogy ez most derült ki. Barátságon sem az idő, sem a távolság nem változtat, és nem azért a barátod valaki, mert színjeles vagy, hanem azért, amilyen ember vagy legbelül.

És egy új félév kapujában mi az, amit én tanácsolhatok? Azt, hogy ne azért tanulj, hogy meglegyen a demó vagy a vizsga. Ne azért, hogy éppen csak átmenj. Fogd meg a könyvet, és jusson eszedbe az, hogy amikor autószerelőhöz mész, te is természetesnek veszed, hogy tudja a dolgát, hiszen ha nem, olyan baleset történhet, amiben emberek sérülhetnek vagy halhatnak meg. Jusson eszedbe, amikor te magad mész orvoshoz, és hogy milyen szinten bízol a tudásában. Majd nézz ismét a könyvre, és gondold át, miért is tanulsz valójában. Azért, hogy bízhassanak benned, okkal. Vagyis ha jó orvos szeretnél lenni, így tanulsz. A te felelősséged, a te döntésed.

És ami még fontosabb, ha nehezebb időszakok is vannak az életedben, próbálj kitartani, mert minden okkal történik. Vagy a jellemed és a szemléleted formálódik, vagy később rájössz, hogy mi értelme volt annak, ami történt. Mindenesetre, ha úgy állsz hozzá, hogy jó féléved lesz, hidd el, az lesz. Ha pedig egy-két dolog nem úgy alakul, akkor se csüggedj, mert végül minden rendben lesz. Egy igaz barátom szavaival zárva cikkemet: "Folyamatosan nem lehet "fenn" lenni. Kell hozzá, hogy egyszer lenn is legyél. Hogy tudj mihez viszonyítani. Ez benne a szép." 

Patonai Gabriella

Patonai Gabriella: Apró csodák

 

A sarkon áll egy lámpa, belepte a hó,

Olyan, mint egy tábla, mi útra nem való-

Sokkal több színt áraszt, csodaszínű fényt,

Minden pihe álma, hogy fénye hozzáér.

Egyszerű csoda, csak egy szürke tárgy,

Mégis nélküle nem csillogna a táj.

S ahogy a sárga fény szép takarót vetít,

Szebb lesz tőle minden, mit a hó beborít.

Szebb lesz tőle az utca, minden kis sétány,

Ragyog tőle az erdő, míg szemed ellát.

 

Állj meg hát egy percre, s csodáld meg a hót,

A lámpát és a kertet, minden takarót:

Hát nem szép, hogy ennyi, apró kis vitéz,

Legyőzi a tájat, s lesz szívnek menedék?

Hát nem szép, hogy a parányi, fehér csodák,

Ártatlanul szállnak, testvérként tovább?

Összefogva képes legyőzni, mi gép,

S visszaadni szívnek régi melegét.

Összefognak együtt, és szebb lesz a világ,

Szép a sarki lámpa, s a szívben így lesz nyár.

Téli depresszió és ellenszerei – minden 10. magyar ember szenved téli depresszióban

Az év végi kimerültség, fényhiány a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A közismert tünetek legyőzéséhez ad tanácsokat a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője, Dr. Perczel Forintos Dóra, aki szerint akár az adakozás is segíthet.

A téli depresszió elsődleges oka Magyarország földrajzi elhelyezkedése, vagyis a téli időszakra jellemző fényhiány. Míg a téli depresszió a skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, a trópusi országokban ismeretlen jelenség. A kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatonin szintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még bizonyos állatok kedélyállapotát is.

Télen lemerül a szervezet energiaszintje is, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Tünet lehet a nyugtalanság, ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. Perczel Forintos Dóra elmondta, hogy hasonlóak a tünetei a klinikai depressziónak is, csakhogy ezektől a betegektől az különbözteti meg a téli depressziós embert, hogy minden tünet mellett képes ellátni mindennapi tevékenységeit, feladatait.

A tanszékvezető szerint a legjobb ellenszer a mozgás. Azt tanácsolja, minél több időt töltsön mindenki a szabad levegőn, a hideg idő ellenére is. Az ünnepek alatt szerencsére több a szabadidő is, ha kisüt a nap, lehetőleg sétáljanak, kiránduljanak, korcsolyázzanak a szabadban. A mozgás örömet okoz, mert hatására endorfin szabadul fel a szervezetben. Perczel Forintos Dóra azt javasolja, törekedjen mindenki arra, hogy minél több időt töltsön ébren a természetes fényben. A fényterápia (2500 lux feletti fény) jótékony hatása ismert, de Magyarországon nem igazán elterjedt a módszer. Azt is érdemes tudni, hogy a szolárium nem helyettesíti a napfényt.

Dr. Perczel Forintos Dóra

A Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa szerint a karácsonyi időszak adta szabadnapokat mindenképpen kikapcsolódásra kellene használni. A munkát, a terhelést csökkenteni kell. Azt javasolja, hogy szánjanak időt önmagukra, legalább napi fél órát olyan tevékenységekre, melyek örömet adnak – például zenehallgatás vagy aktív zenélés, olvasás, találkozás barátokkal, filmnézés. Segít az is, ha a mindennapi kötelező tevékenységeket vagy házimunkát – például sütés, főzés, vasalás, takarítás – nem csak kötelességként élik meg, hanem kedvvel fogadják, és úgy végzik el, hogy lehetőleg más ne zavarja gondolataikat. Így ez is örömforrássá válhat. Ezt a modern pszichológiában új terápiás módszerként (tudatos jelenlét terápia) is használják. Ennek az a lényege, hogy bármit csinálnak, tudatos jelenlétre és a valóság megélésére és elfogadására törekszenek, vagyis nem a már megtörtént eseményeken vagy a jövőn rágódnak, aggódnak. A hangsúly azon van, hogy bármit is csinálunk, próbáljuk meg élvezni, akár még a házimunkát is. A negatív gondolkodást természetesen nem könnyű megváltoztatni, de erre is léteznek módszerek, például a kognitív viselkedés terápia. Tudatos törekvéssel mindenki képes arra, hogy a valóságot elfogadó realista emberré váljon, aki észreveszi és értékeli a környezetében a jó dolgokat. Mivel ez az ember hangulatára pozitív hatással van, a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa szerint érdemes kipróbálni.

A karácsonyi ünnep lényege alapvetően az lenne, hogy együtt legyen mindenki szeretteivel békében, harmóniában. A társas kapcsolatok ápolása, a családtagokkal, barátokkal együtt töltött idő az ember alapvető igénye, biztonságot ad és eloszlatja a rosszkedvet. Ez a téli depressziónak is remek ellenszere.

A karácsonyi időszak a rászorulók segítéséről és az adakozásról is szól, de egy hindu közmondás szerint is „az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk”. Ez az év minden szakaszában jótékonyan hat az önbecsülésre, emellett az ember más perspektívából látja saját nehézségeit, ha nála rászorultabbakkal találkozik. Ne hagyjuk magányosan a másikat (az ünnepek alatt megugrik az öngyilkosságot megkísérlők száma), egy egyedülálló idős ember is karácsonyozhat a szomszéddal békében, szeretetben. Ne várjunk a másikra, hanem gondoljunk bele a helyzetébe – a depresszióra a bezárkózottság is jellemző -, legyünk nyitottak mások igényeire és arra, hogy ő minek örülne.

Törekedjünk arra, hogy értékeljük az élet apró örömeit: érdemes minden este végiggondolni, hogy aznap milyen jó dolgok történtek velünk. A pszichológus azt javasolja, ne szégyelljen segítséget kérni az, aki maga már mindent kipróbált és mégsem érez változást. Van segítség.

CzR

Képek az attekovacs.com-tól származnak, a Cikk forrása: semmelweis-egyetem.hu LINK

SEMMELWEIS Linkajánló

Semmelweis Egyetem - Főoldal Semmelweis Egyetem - Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete Semmelweis Egyetem - FOK Oktatási Centrum KönyvtárInstruktor Öntevékeny CsoportA Semmelweis Egyetem öregdiákjait összefogó szervezet Szinapszis - A Semmelweis Egyetem hallgatóinak lapja SotePédia - az egyetem összesített tudástáraSemmelweis Kiadó

Kik vagyunk mi?

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának képviselői vagyunk. Képviseljük a hallgatók érdekeit, részt veszünk a hallgatókat érintő szabályok meghozatalában. Segítünk az ösztöndíj számításban, különböző hallgatókat érintő rendezvényeket szervezünk.

Elérhetőségünk

Kapcsolódj hozzánk

Elérhetsz minket ezeken a csatornákon.